Alles over vloeren

Alles over vloeren

De charme van een parketvloer

by Dustin Rose

Eeuwen geleden hadden de Fransen al ontdekt dat hout een natuurlijke grondstof is die kan gebruikt worden als vloerbedekking. Het is dan ook niet vreemd dat de naam "parqueterie" voor het eerst gebruikt werd in Frankrijk en de naam parketvloer daarvan is afgeleid. In de talrijke kastelen in Frankrijk werden regelmatig houten vloeren aangelegd in verschillende geometrische vormen. Het werd vooral gebruikt om de koude tegels te vervangen.

Een parketvloer brengt warmte in huis

Door zijn natuurlijke kenmerken heeft een parketvloer een gunstig effect op het klimaat in huis. Het hout van een parketvloer absorbeert het aanwezige vocht in de woonruimten en brengt het gedoseerd terug in de leefruimte waardoor het een soort van warmte creëert. Door dit gunstig effect zijn mensen met allerlei allergieën enorm gebaat met een parketvloer.

Verschillende houtsoorten

Parketvloeren worden gemaakt van de edelste houtsoorten. Vaak gebruikt men kers, esdoorn eik, kastanje, enzovoort. Door de houtsoort en de manier waarop de parketvloeren gelegd worden hebben ze een zeer decoratief effect. De kamers waar ze gelegd worden, worden omgetoverd tot de meest comfortabele en elegantste ruimtes die u zich kunt indenken. Door de ruime keuze aan houtsoorten kunt u een persoonlijke toets geven aan uw interieur. 

Laten aanleggen door professionals

Aangezien een parketvloer pas echt tot zijn recht komt wanneer hij gelegd wordt in geometrische vormen zoals driehoeken, vierkanten, enzovoort, is het aangeraden de parketvloer te laten plaatsen door ervaren mensen. Ze hebben ervaring met het vormen van de motieven en zijn ook vertrouwd met de veel voorkomende motieven zoals het visgraat- of chevronpatroon. Dit patroon wordt het meest gebruikt in de doorsnee woning maar is ontwikkeld door architecten uit de romaanse cultuur. Door de repeterende zigzagvorm is het zeer decoratief voor een parketvloer.

Verschillende prijsklassen

Parketvloeren zijn zeer duurzaam en kunnen jarenlang meegaan. Parketvloeren bestaan in diktes van 8 mm tot 20 mm. De prijs zal variëren, afhankelijk van de dikte en de houtsoort. De prijs per vierkante meter kan schommelen van vijftig tot meer dan honderdtwintig euro per vierkante meter. Aangezien we bij een parketvloer spreken over massief hout mag u de prijzen in geen geval vergelijken met die van laminaat. 

Onderhoud

Parketvloeren zijn zeer gemakkelijk in onderhoud. Als u de juiste onderhoudsproducten gebruikt zal de oorspronkelijke schoonheid van de vloer heel lang behouden blijven. Als er na enkele jaren toch wat slijtage optreedt aan de toplaag is dit soort vloer de enige die volledig kan gerenoveerd worden om er daarna weer voor jaren als nieuw uit te zien.

Tip: kijk op Hazekamp Parket voor een gevarieerd aanbod aan traditioneel parket.


Delen

Over ons

Alles over vloeren

Hallo, ik ben Bibi, hartelijk welkom op mijn blog die gaat over de zoektocht naar een mooie vloer voor het nieuwe huis. Ik merk dat veel mensen een vloer toch wel heel erg belangrijk vinden. Maar wat is nou de juiste vloer. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Wat is bijvoorbeeld de ondergrond waar de vloer op gelegd wordt. In welke ruimte wordt de vloer gelegd. Zo zijn er heel veel punten waar je rekening mee moet houden. Een punt wat belangrijk is, maar waar niet iedereen gelijk aan denkt als hij of zij een vloer koopt, is of men huisdieren heeft. Als dat het geval is, dan moet de vloer makkelijk te reinigen zijn. En hoe hou je zo'n vloer dan netjes, want voor elk soort vloer is er weer een andere behandeling nodig. In deze blog wil ik dit samen met jullie gaan bekijken.

Categorieën

Archief

Recente artikelen